Safavi, H. R., Golmohammadi, M. H., (2016) Sustainability Index Analysis for Water Resources and Demand Supplies in The Zayandehrud Basin under IWRM Scenarios. 6th National Conference on Water Resources Management, Kurdistan, Iran, April 20-22.

تحلیل شاخص پایداری منابع و مصارف آب در حوضه آبریز زاینده ­رود تحت سناریوهای برنامه‌ریزی و مدیریت جامع منابع آب

چکیده

امروزه از پایداری به عنوان هدف اصلی مطالعات برنامه‌ریزی و مدیریت جامع منابع آب یاد می‌شود. ارزیابی پایداری به صورت کمی با استفاده از معیارهای عملکرد سیستم همچون اطمینان‌پذیری در زمان و حجم، برگشت‌پذیری، آسیب‌پذیری و حداکثر کمبود امکان‌پذیر است. هدف از اين تحقيق تحلیل پایداری منابع و مصارف آب تحت سناریوهای برنامه ريزي و مدیریت جامع منابع آب در آينده نزدیک در مقياس حوضه آبريز زاینده‌رود که به عنوان یک سیستم با هيدروسيستم پيچيده شناخته شده‌است، مي باشد. در این راستا پس از مدل‌سازی کمی تمامی منابع و مصارف آب در این حوضه برای دوره 21-ساله از سال آبی 70-1369 تا سال آبی 90-1389 و کالیبره‌کردن آن، چهار سناریوی روند، مدیریت تأمین، مدیریت تقاضا و مدیریت توأمان تأمین و تقاضای آب برای یک دوره 5-ساله در آینده (از سال آبی 95-1394 تا سال آبی 99-1398) تحت شرایط تغییراقلیم و با استفاده از شاخص پایداری مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفته‌است. نتایج نشان می‌دهد که کاهش مصرف شرب، صنعت و کشاورزي به ترتيب به اندازه 15، 10 و 30 درصد در راستاي سناريوي مديريت تقاضا و اجراي طرح‍هاي کوهرنگ سه و بهشت آباد در راستاي سناريوي مديريت تأمين راهکاري است که اجرای توأمان آن در آینده مي‍تواند منجر به بهبود يا شروع بهبود پايداري منابع آب از حالت ضعيف به حالت متوسط تا خوب شود.

برنامه ریزی و مدیریت جامع منابع آب، مدل سازی، تحلیل پایداری، سناریو.

National Conference Papers (In Persian)